Rola sektora publicznego w edukacji i zdrowiu.
Newralgicznymi składnikami smaku w winogronie są cukry, kwasy oraz polifenole. Te trzy relacje dają winu trzy z pięciu fundamentalnych smaków: słodki, kwasowy i gorzki. W każdym bądź też razie, istnieje wielka ilość substancji w winogronach, jakie zapewniają smak. Substancje te są bieżące w znikomych ilościach (mierzonych nieraz w milionowych fragmentach). Wszystkie te substancje dają gronom specjalistyczny smak, definiowany, jako smak istotny. Smak podstawowy znamionuje każdą odmianę winorośli. Większość składników smakowych znajdują się położone w wewnętrznej części skórki grona. W następstwie tego istotne jest, aby tłoczenie zaprzątało znaczącą pozycję w procesie zapewnienia podstawowego smaku każdemu winu – wina. Należy rozróżnić pomiędzy aromatem a bukietem. Aromat jest specyficznym zapachem wywodzącym z zastosowanej odmiany winorośli, podczas kiedy bukiet jest charakterystycznym zapachem sposobu przetwarzania wina. W ten sposób, na przykład, dwa wina z tego samego winogrona posiadają ten sam aromat, jednak inny bukiet.
2. Wejdź